Gerard van Rooy (portret Sjaak Ramakers)Over het leven en werk van de Utrechtse etser Gerard van Rooy (1938-2006) is veel te vertellen. Dit gebeurt uitgebreid in het boek Gerard van Rooy - Etser, waarover u hier meer kunt lezen.

Een korte samenvatting.

Kunstenaarschap
Van Rooy's talent wordt op zijn 15de ontdekt door een leraar op de Gemeentelijke Avondschool voor Kunst en Industrieel Onderwijs in Utrecht, Dick van Luijn. "Er zit een etsertje in jou", klinkt het. Hij gaat op zijn 20ste naar de Rietveld Academie, waar hij zich echter niet thuis voelt. Hij besluit na een jaar zichzelf het vak verder eigen te maken.

In de jaren zestig wordt Gerard van Rooy opgenomen in Grafisch Gezelschap De Luis, opgericht door Johannes Moesman, William (later: Dirkje) Kuik en Henc van Maarsseveen. Hij gaat er een prominente rol in spelen. Met De Luis heeft hij gedurende vijftien jaar veel tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Garde (1983)

Van Rooy is van 1968-1972 leraar Grafische Vakken op de Utrechtse academie Artibus. Vanaf midden jaren zeventig exposeert Gerard van Rooy zijn werk steeds vaker alleen, of samen met een voor deze gelegenheid door hem uitgekozen collega-kunstenaar. Regelmatig terugkerende locaties zijn Galerie Petit in Amsterdam en Kunstzaal de Reiger en Galerie Jas in Utrecht. Zie ook: exposities.

Tussen eind jaren tachtig en midden jaren negentig maakt hij een keramische uitstap. Wat begint als een speelse samenwerking met zijn vriend en keramist Gert de Rijk, wordt steeds serieuzer. Als de broers Anco en Henk van der Haar zich melden, richten ze met zijn vieren een keramisch gezelschap op: Groep Z4.

Drive (1998)

Eind jaren negentig stort Gerard van Rooy zich met hernieuwde inspiratie op zijn grafisch werk. Zijn prent 'Drive' uit 1998 spreekt wat dat betreft boekdelen.

In de laatste tien jaar is hij zeer productief. Naast zijn vrije werk zijn er samenwerkingen met zijn voormalige docent Piet Klaasse en met dichter Ingmar Heytze. Ook maakt hij dan vele ex-librissen en gelegenheidsprentjes.

Techniek en stijl
Van Rooy wordt alom geroemd om zijn hoge technische perfectie. Veelal combineert hij verschillende technieken op één plaat. De laatste dertig jaar van zijn leven hanteert hij vooral een ingetogen en poëtische stijl.

Veer (1972)De voorwerpen op deze prenten zijn eenvoudig: een schelp, een dood dier, een borstel, een touw, een veer, speelgoed.
De objecten krijgen op de prenten een vaak abstracte betekenis. Van Rooy spreekt over "een afspiegeling van mijn innerlijke wereld".

Zijn grafische oeuvre bestaat uit
meer dan 300 prenten. Een selectie
van 46 etsen kunt u hier bekijken.


Daarnaast zijn er naar schatting tweehonderd keramische werken, die mede door Van Rooy zijn gemaakt in coproductie met Gert de Rijk of met Z4.

Kosmosbrenner (Z4, 1995)Coproductie met Gert de RijkOntbonden (Z4, 1998)

Familie-leven
Uit Van Rooy's eerste huwelijk (met Joke Manten) zijn twee dochters geboren: Esther en Hanneke. Met zijn tweede vrouw (Wil Sandkuijl) leefde hij tot aan zijn dood samen.

Gerard van Rooy ligt begraven op Soestbergen in Utrecht.